2010 was blijkbaar een jaar van nominaties voor Cactusfestival. In januari 2010 kregen we een European Festival Award als beste klein festival van Europa en enkele weken later werden we door de OVAM uitgeroepen tot voorbeeldfestival op het vlak van milieuzorg. Ecologie is de laatste jaren een hip thema, maar Cactusfestival levert al jaren stilletjes inspanningen op het vlak van milieu. Mede dankzij deze blijvende inspanningen werd Cactusfestival uitgeroepen tot voorbeeldfestival. We zijn dan ook enorm tevreden met deze erkenning. Ook onze festivalslogan 'Hear, see, feel the world' kleurt dus even groen en veranderen we in het alternatieve 'Hear, see, GREEN the world'.

In 1997 startte Cactusfestival reeds met een inruilstand waar drinkbekers, gescheiden volgens grondstof, bijgehouden worden om het zuiver recycleren achteraf mogelijk te maken. Eigen afval van de organisatie, sponsors en standhouders wordt consequent gescheiden ingezameld en opgehaald. Bovendien zorgen de 75 medewerkers van onze milieucrew voor, tijdens en na het festival voor een schoon terrein. Met onze sponsors maken we strikte afspraken over het uitdelen van gadgets en bij alle festivalaankopen geldt herbruikbaarheid als absoluut criterium.

Een deel van de energie op het terrein wordt voorzien door alternatieve brandstof. Een hybride generator, aangedreven met batterijen (waardoor enkel brandstof verbruikt wordt als het nodig is) en draaiend op koolzaadolie (i.p.v. op diesel) zorgt voor een deel van de sfeerverlichting in het park.

Op het vlak van catering maken we afspraken met onze standhouders om hun festivalhap te serveren in gegarandeerd milieuvriendelijk en afbreekbaar materiaal. Uw drank wordt grotendeels geschonken in bekers van PLA een grondstof die volledige recyclage tot nieuwe bekers mogelijk maakt. Een mooie illustratie van het cradle to cradle-principe.

Om Cactusfestival nóg groener te maken, doen we uiteraard ook een beroep op uw groen gevoel. Het binnenbrengen van drank in eerder welke verpakking is sowieso niet toegestaan, maar doe uw boterham in een brooddoos en breng geen overbodige verpakkingen mee naar het festivalterrein. Deponeer uw afval in de juiste recipiënten (rest of pmd). We willen er ook op duiden dat deze bekroning door de OVAM voor ons geen eindpunt is van onze aandacht voor het milieu. Integendeel. Met de eventscan van de OVAM leggen we onszelf op alle vlakken van de organisatie (van catering tot energievoorziening) een strikte evaluatie op om dit jaar nóg beter te zorgen voor het milieu.