<% name="nieuws" showHeaderA showHeaderB showHeaderC %>
<% showSfeerHeader %>
08.07 Een Ferry voor iedereen!
Een artiest als Bryan Ferry behoort vandaag tot wat soms wat smalend het nostalgiecircuit genoemd wordt. De jaren van Storm und Drang van de man liggen dan ook al ongeveer zo'n kwarteeuw achter ons. Maar ook al borrelt zijn creativiteit vandaag niet meer zo hevig als weleer, de frontman van Roxy Music lijkt de laatste jaren wel een tweede adem te hebben gevonden als performer. Zijn nieuwste album 'Olympia' was een goede reden om ook dit jaar weer op de toernee te gaan.

Ferry had net nog de openingsdans gespeeld op het huwelijk van topmodel Kate Moss, toen hij vrijdagavond kwam de Ferrycaravaan aan in Brugge. Hij kwam zoals steeds met een stevige band, waaronder deze keer ook twee danseressen én twee drummers, onder wie ook zijn zoon Tara. En terwijl het toch niet eenvoudig kan zijn om uit 22 album (als je de Roxy Music albums meetelt, die hij toch voor merendeel heeft geschreven) een setlist op te bouwen, bracht een goedgeluimde Ferry met hen een genereuze set die de hand uitreikte naar al zijn fans.

'There's a nice mixture of all ages in the crowd', merkt Ferry op, en dus kregen we een nice mixture van alle versies van Ferry die er de voorbije 40 jaar zijn gepasseerd. Van de hyperromantische ballads tot de funkrock van het recente 'You can dance'. Van de jaren '80 pop tot de cult klassiekers uit de avant-garde jaren van Roxy Music, waaronder ook het zelden opgevoerde, als Bertolt Brecht klinkende 'Bitter Sweet'.

Ferry mocht dan wel een veelschrijver zijn, hij maakte er ook zijn handelsmerk van om nummers van anderen opmerkelijk naar zijn hand te zetten. Maar terwijl dat vanavond bijvoorbeeld goed lukt met het van de Velvet Underground geleende 'What goes on', zorgt een lang uitgesponnen versie van Neil Young's 'Like a hurricane' toch even voor een lichte dip in de set.

Het valt niet helemaal te ontkennen dat het hoogtepunt van deze aristocraat van de pop al ruime tijd achter ons ligt. Hij laat de hoge noten regelmatig over aan zijn (adembenemende) zangeressen en de serie hits op het einde zijn stuk voor stuk nummers die Ferry al minstens 30 jaar op elk optreden zingt. Maar Ferry brengt 'Editions of you' en 'Love is the drug' met zoveel enthousiasme dat het lijkt alsof hij ze pas vorige week heeft geschreven. Wat ons doet hopen dat zijn immer in de juiste plooi liggende, raafzwarte haardos nog veel jaren met spotlichten zal worden beschenen.

Tekst: Pieter Duysburgh
Foto's: Anneleen Bouttery | Inge Kinnet
<% showSfeerHeader_2 showCommunity showFooter %>