Ons Cactus redactieteam zwiert hier na elk concert hun bevindingen op het wereldwijde Cactusweb. Live reviews en sfeerverslag, vers voor u geserveerd!

Cactus dankt z'n schrijvers en fotografen: Kris Logghe, Dag Van Wetter, Pieter Duysburgh, Bram De Meyer, Steven Claerhout, Anton Coene, Dieter Quaghebeur, Tim Theo Deceuninck, Fien Cools, Stef Bonne en Inge Kinnet!

Archief: zondag | zaterdag | vrijdag | Aanloop festival

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


08.07 Still Water
Daniel Lanois kweelt hier op zijn geheel eigen wijze 'Still Water' misschien wel de rode draad van dit mooie festival dit jaar. Des te meer reden om iedereen die zijn stoute schoenen, bottines of nog beter laarzen aantrok DIK te bedanken voor hun aanwezigheid. Het zijn mensen als jullie die ieder jaar weer dit festival maken wat het is, de zonnigste plek op de Brugse zomerkalender, en geen wolk die daaraan iets kan veranderen.

08.07 Daniel Lanois | Oogjes dicht
Wereldvermaard als producer van onder meer Bob Dylan, Neil Young, U2 en Emmylou Harris stond Daniel Lanois ook niet bepaald op de achterste rij toen Hij of Zij hierboven de ronde deed met singer songwriter-talenten. In die hoedanigheid verschijnt Lanois vanavond voor een ietwat uitgedund en –geregend publiek. Blijven voor een set vol blijvers blijkt naast dapper nogal gauw ook verstandig.

08.07 Chris Cornell | Laatste der grungezangers is zijn innemenlijke zelve.
Met een gulle dosis innemelijkheid en muziek die tot de pure essentie van een man, zijn stem en zijn gitaar werd teruggebracht, pakte Chris Cornell solo met schijnbare eenvoud het publiek in. Daarvoor grasduinde hij naar willekeur tussen bands, projecten, solowerk en eigenzinnige covers. Of zoals hij het zelf in Audioslave nummer 'Be Yourself' verwoordt: 'To be yourself is all that you can do.'

08.07 The Kills | Gewiekste grooves
Voor de tweede keer stonden ze al op Cactusfestival, gitarist Jamie 'Hotel' Hince en zangeres Alison 'VV' Mosshart - voor de gelegenheid met BlondeRedhead-kapsel in plaats van natural black. Deze keer kregen ze ook meteen versterking van een artillerie van vier als outlaws gemaskerde drummerboys, die de nummers met nog wat extra punch mochten komen injecteren. Dat zorgde bij elk nummer misschien voor even ingestudeerd slagwerk als de ritmebox die The Kills vroeger meesleurden, maar ook een extra stukje rock 'n' roll circus om je als publiek op te blijven verkijken.
08.07 Levenswijsheden voor & achter het podium
Meerwaardezoekers, who needs them? Op het Cactusfestival ga je niet zomaar onbeschaamd en pretentieus op zoek naar meerwaarde, het podium staat er al vol van. Zelfs de levenswijsheden komen zomaar op je af.

Een sympathieke vrouw in het park begint me bijvoorbeeld zomaar uit te leggen dat ze voor vandaag een vers dekentje had meegenomen. Maar waar ze het ook neerlegde op het natte gras, ook het dekentje werd vanzelf weer nat. Dan toch maar een plastic zakje hergebruikt.

Aan de manier waarop iemand zijn neus snuit, kun je zien of hij een zakdoek bij zich heeft of niet. What else to think als ik een eindje verder een man zie staan die onhandig staat te worstelen met de mouwen van zijn T-shirt, en daarna extra vriendschappelijk begint te knuffelen met zijn drinkmaten.

Voor het nog erger wordt, ga ik toch maar eens backstage te rade. Bij Low, Woven Hand en Black Box Revelation bijvoorbeeld, die van onze Cactus redactieraad elk een aantal onbelangrijke levensvragen kregen voorgeschoteld. (Dago)08.07 Sfeer zondag
Cactusfestival 2012 schiet al goed op. Lees hier een verslag en kijk je ogen uit op het filmpje van Modderman!

08.07 Absynthe Minded | Hits en af en toe een weerhaak
De tijden waarin Absynthe Minded een vernieuwende band was met hier en daar een scherp hoekje eraan liggen reeds een tijd achter ons. In hun korter dan aangekondige set op Cactusfestival ligt de nadruk vooral op de nieuwe plaat 'As It Ever Was' waarin de groep nog verder vijlt aan zijn eigen sound en ook met electronica gaat experimenteren. Toch redden vooral de hits uit hun repertoire de voornaamste meubelen.

08.07 Blonde Redhead | Donkerharige rock 'n' roll chick
Een Italiaanse identieke tweeling en een Japanse voormalige kunstschoolstudente. Er bestaan slechter denkbare trio's, zeker wanneer het op muziek aankomt. Blonde Redhead slaat gensters, zij het dan op een hoogst eigengereide manier.

08.07 Aloe Blacc | I need some dollars
'Right about now, the funk soul brother ...' Christophe Lambrecht, bezwaarlijk familie te noemen, verwoordt perfect waar Aloe Blacc voor staat. Riemen vast voor een liefdevolle set vol liefde en losse riemen.

08.07 Woven Hand | Krachtige zondagse stonerhoogmis
Na de zondvloed van gisteren, doet een schuchter zonnetje op zondagmiddag verwoede pogingen om het minnewaterpark weer op te warmen. Tijd voor David Eugene Edwards om samen met Woven Hand de cactusmenigte de levieten te lezen in een krachtige gitaarhoogmis.
08.07 SX | SXy sunburst
Vandaag mocht de Kortrijkse revelatie SX de zondag aftrappen. Terwijl het publiek nog volop aan 't binnensijpelen was aan het podium, kwam zangeres Stefanie Callebaut letterlijk op kousenvoeten het podium opgedrenteld, geflankeerd door haar voorlopig nog bedeesde bandmakkers Benjamin Desmet en Jeroen Termote. Maar meer dan een onweerstaanbare intro had dit jonge trio soundwizards niet nodig om ons direct mee te sleuren in hun bezeten, haunting indiepop.
08.07 Ondertussen in het Minnewaterpark ... ZON!!Als we hier naar buiten kijken uit ons pershok zien we iets in de lucht hangen. Het is geel en je krijgt er zwarte vlekken van op je netvlies als je je ogen sluit. Het heeft ook een aangenaam warm gevoel ... DE ZON IS TERUG!


07.07 Sfeerverslag zaterdag
Dag 2 sluipt hier stilletjesaan naar zijn einde. Ok, die regen was misschien niet echt wat we hier nodig hadden maar de pret heeft dat zeker niet bedorven. Black Box Revelation slaagde er zelfs in om een extra dimensie toe te voegen aan hun succesformule door in een regenjasje op het podium te verschijnen. Hun vette set kwam mooi bovendrijven op ons natte Minnenwaterpark.

Nog een primeurtje. Wie gisteren de Ting Tings aan het werk zag zal zich zeker nog het koddige briefje van Katie White herinneren. Haar elementaire Nederlands was zo schattig, zeker als je leest waarop ze zich baseerde.


07.07 Yeasayer | Repetitiekot-sessie
Yeasayer, de muzikale Brooklyn-buddies van MGMT, brengt eind augustus hun derde CD 'Fragrant World' uit en dat zullen we geweten hebben: bijna de hele set was opgehangen aan dit nieuwe album. Wat een volwaardige headliner had moeten worden – en wat deze Yeasayer zeker in zich heeft – werd op die manier bijna een veredelde repetitie, een oefenterrein voor hun volgende tour, zodat ze zelf klaargestoomd zijn eens hun verse plaat op de rest van de wereld wordt losgelaten.
Wil je meewerken aan het 31ste Cactusfestival? Vul dan als de weerwind hier je gegevens in!