<% name="nieuws" showHeaderA showHeaderB showHeaderC %>
<% showSfeerHeader %> 08.07 SX | SXy sunburst
Vandaag mocht de Kortrijkse revelatie SX de zondag aftrappen. Terwijl het publiek nog volop aan 't binnensijpelen was aan het podium, kwam zangeres Stefanie Callebaut letterlijk op kousenvoeten het podium opgedrenteld, geflankeerd door haar voorlopig nog bedeesde bandmakkers Benjamin Desmet en Jeroen Termote. Maar meer dan een onweerstaanbare intro had dit jonge trio soundwizards niet nodig om ons direct mee te sleuren in hun bezeten, haunting indiepop.

Dat de charmant-mysterieuze podiumverschijning en stemuithalen van Stefanie Callebaut daarbij de meeste aandacht opeisen, daar kunnen de twee andere, intens geconcentreerde bandleden amper tegenop. Met indringende ogen en een stem die zelfs de eerste hardnekkige regenspetters kunnen trotseren, trekt ze de muziek in het soort trance waar anders enkel een Karin Dreijer van The Knife/Fever Ray een patent op heeft – vooral wanneer ze haar ijle stemgeluid met intense stukjes hoog gekrijs, zwoele zuchten en grove korrel varieert.

Spartelend achter haar keyboard, slaagde ze er tijdens 'Graffiti' zelfs in om met haar bewegingen de zon te dirigeren, of toch minstens de zon wat meer vanachter de wolken vandaan te schilderen – yep, toeval bestaat niet op Cactusfestival. Met wereldnummer 'Black Video' trakteerde SX dan weer met het soort bezwerende kruisbestuiving dat Yeasayer gisteren net wat teveel in hun schuif had laten liggen. Blijkbaar hebben ze met 'The Future' nog zo'n mogelijk live-prijsbeest te pakken, waarin de hele band met opzwellende gitaar, drums en shouts samen een drive bereikte die we ook gewoon zijn van pakweg Madensuyu. Ook al hebben sommige andere songs nog wat groeitijd nodig, het wordt zeker uitkijken naar hun debuutplaat.

Tekst: Dago <% showSfeerHeader_2 showCommunity showFooter %>