'MIRA' | Fons Rademakers - 1971
Onder leiding van Broeke komen de bewoners van de Waterhoek in opstand tegen de bouw van een brug over de Schelde. Lander, de zoon van Broeke, deinst zelfs niet terug voor een moordaanslag. Wanneer hij wordt aangehouden, moet hij afscheid nemen van Mira, die niet aarzelt om haar geluk bij andere mannen te beproeven.

'Mira' is nog steeds hét onbetwiste kassucces van de Vlaams-Nederlandse film en wordt beschouwd als een grote doorbraak. De film is gebaseerd op de streekroman van Stijn Streuvels over een gesloten dorpsgemeenschap in West-Vlaanderen die zich hardnekkig verzet tegen de bouw van een brug over de Schelde. Willeke van Ammelrooy is Mira, de wulpse boerendochter, die alle betrokken partijen in verwarring brengt met haar onbevangen sensualiteit.

Filmprogrammering: Cinema Lumière

'ASCENSEUR POUR L'ECHAFAUD' | Louis Malle - 1957
Opmerkelijke debuutfilm van Louis Malle, die brak met de conventies van het populaire genre van de politiefilm uit de jaren '50. De explosie van de 'Nouvelle Vague' was ingezet. De legendarische jazz-trompettist Miles Davis improviseerde tijdens enkele screenings van de film en leverde in slechts 2 en een half uur een bijzonder zwoele en beklijvende soundtrack af.

Hij heeft de perfecte moord gepland (een moord op de man van zijn geliefde), maar als hij in zijn auto stapt, ziet hij dat het touw dat hij gebruikte nog uit het raam hangt. Hij gaat terug, maar de lift krijgt een stroomstoring en hij komt vast te zitten, terwijl zijn maîtresse door de nachtelijke straten van Parijs ronddwaalt. Tot overmaat van ramp wordt ondertussen zijn auto gestolen.

Filmprogrammering: Cinema Lumière