Het stadsfestival KLINKERS kleurt dit jaar tussen 28 juli en 12 augustus voor de twaalfde keer fijntjes de skyline van de Brugse binnenstad bij. Twee weken lang vullen verrassende geluiden uit de schatkamers van de mondiale muziekscène de Burg en andere binnen- en buitenkantjes van de stad. Een festivalgebeuren dat op diverse niveaus voelbaar is in de zomerse atmosfeer die Brugge uitademt.

VERRASSEND!
KLINKERS staat voor een zomerse en kosmopolitische festivalhappening die de toeschouwer trakteert op een grote verscheidenheid aan eigentijdse muziekcultuur. Een festival met een verrassende programmering, telkens weer op zoek naar revelaties uit de mondiale muziekscène. Kiezen doen we resoluut voor namen die op het moment van hun passage op KLINKERS vaak nog niet echt doorklinken, maar die wel de kwaliteiten bezitten om het te maken bij een groot publiek. De meest uiteenlopende genres komen aan bod van Jamaicaanse ska over rootsy soul uit de Verenigde Staten en jazzy streetfunk uit Canada naar Mexicaanse canciones gebracht met de vereiste dramatiek tot Italiaanse volksmuziek waarin de geest van de Napolitaanse tarantella rondwaart.

Dit jaar heeft de programmering op het Burgplein een uitgesproken feestelijk karakter, met stuk voor stuk groepen, die een reputatie hoog te houden hebben als sfeerzetter met klasse. Telkens opnieuw grote bezettingen waarin de blazerssectie de centrale rol opeist. Het Servische BOBAN I MARKO MARKOVITCH ORKESTAR spant hierbij de 'feestkroon'. Deze meesters van de Balkan Brass laten zich voor de gelegenheid versterken met special guests Frank London en Roy Pacci die eerder al met hun eigen bands te gast waren op Klinkers met respectievelijk The Frank London Klezmer All Stars en Aretuska. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een deugddoende adrenalinstoot richting hart en benen.

BUITEN!
Nog bijzonder? Dat KLINKERS een groot deel van de groepen op de affiche weglokt uit haar binnenbiotoop van gereputeerde concertzalen en ze op de Burg de uitdaging laat aangaan met een breder buitenpubliek. Voor een extra dimensie zorgen ook de locaties in de openlucht van de historische binnenstad: het Burgplein, het Astridpark en dit jaar ook het binnenplein van het Grootseminarie ... sprekende plekken die de vonk makkelijk doen overslaan. In het verleden werd dit bewezen tijdens concerten van onder meer Misia, Cesaria Evora, Cassandra Wilson, Luka Bloom, Rachid Taha, Madeleine Peyroux, Willy Deville, Cachaïto Lopez, Jack DeJohnette, Richard Thompson, Mano Solo ...

GRATIS!
'Gratis' is een woord dat op een groot deel van het KLINKERS-programma slaat. Met uitzondering van de 'KLINKERS INTIEM' concerten, die omwille van de beperkte capaciteit én hun intieme karakter betaalconcerten zijn, is het festival volledig gratis toegankelijk.

EXCLUSIEF!
Nog een woord? 'Exclusief'! 0nder meer SUSANA BACA, LILA DOWNS, BOBAN MARKOVICH ORKESTAR FEAT. ROY PACI & FRANK LONDON, TAMBURI DEL VESUVIO en RAFAEL CAMPO Y SU GRUPO FLAMENCO halen we voor een exclusief zomerconcert naar Vlaanderen.

'KLINKERS INTIEM'
Onder de titel 'KLINKERS INTIEM' worden vier bijzondere projecten met beperkte publiekscapaciteit gepresenteerd. Telkens betreft het zomerconcerten die in een exclusiviteit voor Vlaanderen geprogrammeerd worden en die stuk voor stuk putten uit erg rijke muzikale tradities. Doorheen de voorbije edities bouwde Klinkers aan een traditie als podium voor flamencoconcerten, doordrongen van de geest van de ware duende. Dit jaar is dit met RAFAEL CAMPALLO Y SU GRUPO FLAMENCO (10/08) opnieuw duidelijk het geval. Een project waarin de dans centraal staat. Met de concerten van SUSANA BACA(02/08), LILA DOWNS (3/08) en RAQUEL TAVARES (9/08) presenteert deze concertreeks verder drie grote vocalistes, die zich telkens op een persoonlijke én authentieke wijze bewegen binnen de grote tradities van de respectievelijk Afro-Peruaans, Mexicaanse en Portugese muziek.

'KLINKENDE KROEGEN'
Tijdens 'KLINKENDE KROEGEN' kan het publiek concertgewijs kennis maken met een aantal typerende kroegen, die ieder op hun manier deel uitmaken van het Brugse patrimonium.