KLINKERS 2009
EEN CULTURELE ZOMERHAPPENING IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD VAN BRUGGE
KLINKERS! Het Brugse stadsfestival dat na 15 edities behoorlijk vertrouwd klinkt, maar toch telkens opnieuw weet te verrassen. Met nieuwe muziekjes. Hartverwarmende charme. Uitgelaten jonge wolven. Grote helden en wereldverbeteraars. Mondiale en oorverwarmende geluiden gepresenteerd in een historisch en kosmopolitisch kader. Een atmosferisch festival dat het publiek op sleeptouw neemt langs een zinderend n hartverwarmend muzikaal parcours.

Feestelijke concerten staan centraal op het Burgplein. Het festival trapt er af met een concert van SKA CUBANO (24/07). Nog meer feest met onder meer de charmerende sound van RUPA & THE APRIL FISHES (26/07), de Hongaarse OLAH GIPSY ALLSTARS (31/07) en de internationaal vermaarde gipsy brassband KOCANI ORKESTAR (2/08) uit Macedoni. Krachtvoer voor muzikale ontdekkingsreizigers! Tussendoor speelt ook RAYMOND VAN HET GROENEWOUD (25/07) een thuismatch en halen we ook muziekmonument GARLAND JEFFREYS (1/08) voor een GRATIS concert naar Brugge.

De concertreeks 'KLINKERS INTIEM' in de unieke setting van het Gruuthusemuseum focust op concerten uit een aantal 'grote muzikale tradities': Portugese en Arabische muziek, flamenco en tango, maar beschikt over voldoende venijn om u ook binnen deze grenzen vernieuwende geluiden te laten horen. De internationaal vermaarde Tunesische 'oud' speler en vocalist DHAFER YOUSSEF opent deze concertreeks (29/07) met z'n kwartet. Ook dit jaar bouwen we verder aan de reputatie van Klinkers als flamencopodium met een optreden van OLGA PERICET Y Su Grupo Flamenco (30/07) uit Cordoba. Bijzondere aandacht gaat uit naar de concerten van vocaliste TERESA SALGUEIRO (ex-Madredeus) (3/08) - die o.a. haar nieuwe cd voor komt stellen - en het Argentijnse TANGO QUATTRO (4/08) dat zijn nieuwe productie 'A TODO TANGO' komt voorstellen: een totaalspektakel waarin muzikale hoogstandjes gecombineerd worden met gracieuze dansinterventies.

Dit jaar introduceren we ook de nieuwste telg binnen de reeds kroostrijke Klinkersfamilie: 'KLINKERS FOR KIDS'! Klinkende kids kunnen terecht in het Astridpark (2/08) op de site van het Vama Veche festival voor een goed gevulde familiedag met stukjes theater, verhalen en circus in de openlucht. Tussendoor spelen KAPITEIN WINOKIO en de zijnen ten dans tijdens een heus kinderbal. Breng gerust uw picknick mee, de nodige tafels en banken zullen voorzien zijn! Ook het buitenbeentje 'KLINKENDE KROEGEN' eist zn vertrouwde plekjes in tal van Brugse kroegen en draait de OPENLUCHTBIOSCOOP ook dit jaar in het Astridpark eveneens op de Vama Veche site.

Afsluiten doen we ook dit jaar opnieuw in onvervalste stijl met de achtste editie van BENENWERK 'BALLROOM BRUGEOISE' op zaterdag 8 augustus. Met negen podia, verspreid over de binnenstad, bljft dit groot GRATIS dansfeest zowat de grootste dansvloer van Vlaanderen. De meest uiteenlopende dansgenres komen aan bod: salsa, cumbia, tango, muzette, lindy hop, street dance, kuduro, ragga, disco ... Onder meer DISCOBAR GALAXIE en verder ook THE JIVE ACES (uk), THE SWING COMMANDERS (uk), FREDERIC GALLIANO & KUDURO SOUNDSYSTEM (f/ang) en CUMBIA YA! (f), zullen alvast van de partij zijn!

De meeste evenementen i.h.k.v. KLINKERS zijn nog steeds GRATIS toegankelijk. Enkel voor de 'KLINKERS INTIEM'-concerten, wordt omwille van de beperkte capaciteit n het intieme karakter een beperkte toegangsprijs van 10 gevraagd. Klik hier voor meer info.