Concertzaal | Deuren 18.00u | Ticketinfo

Wie? Geen loeigitaren of piepende elektronica om het Deense Amber achter te verschuilen. Enkel donzige stemmen, een subtiele bas, drum, vibrafoon en cello die klanken verwekken zonder overbodige laagjes. Heerlijk eenvoudige muziekjes met ruimte zat om af te dwalen naar dromerigere oorden.

Dirk Steenhaut (De morgen) over Amber:

STILLEVEN MET VIBRAFOON | Verstild, minimalistisch, in zichzelf verzonken. Zo klinkt de muziek van Amber, een gitaarloos trio dat een melodieuze bas naar voren schuift en een vibrafoon centraal in het geluidsbeeld plaatst. Zangeres Biljana Stojkoska hypnotiseert je zoals alleen Mimi Parker van Low of Margo Timmins van Cowboy Junkies dat kunnen. Het resultaat is melancholische, op improvisatie gestoelde muziek waarin veel ongezegd wordt gelaten. Eenvoud en transparantie: less is more.

De groep trok onlangs naar Chicago om er met de hulp van Steve Albini in vier dagen haar prachtdebuut op te nemen. Zonder overdubs, maar met een hoge graad van subtiliteit en verfijning. "Onze songs vormen samen één lange meditatie", lacht Stojkoska. "We discussiëren onderling nooit over onze muziek, omdat ze bij elk van ons andere beelden oproept." Soms klink de groep een beetje monochroom, maar tijdens haar concert was ze pienter genoeg om trage nummers af te wisselen met dynamische en een celliste aan de line-up toe te voegen.

Amber: een bedwelmende geur waar je helemaal week van wordt.


Nieuwe plaat: Putting All The Pieces Together (april 2004 | Framtids Musik)

Website: www.amber-band.com
Sound: 'Putting All The Pieces Together'